Klášter Premonstrátů Teplá: Klášter Premonstrátů Tesla Motors

druhý-pilíř-důchodové Monday, 15 August 2022

Na řece Teplé, v Tepelské vrchovině na západě Čech leží nedaleko Mariánských Lázní město a klášter Teplá. Již na začátku 12. století bylo na tomto místě pravděpodobně slovanské hradiště a roku 1385 byla osadě Teplá přidělena městská práva. Teplá je ale proslulá především premonstrátským klášterem, který zde v roce 1193 založil český šlechtic Hroznata, aby do něj vzápětí povolal premonstrátské řeholníky z pražského Strahova. Hroznata pocházel z významného šlechtického rodu a zastával funkci velitele hraničářů na tepelsku a chodsku. Příběh založení kláštera souvisí s třetí křížovou výpravou pořádanou Jindřichem VI. Této výpravy se v březnu roku 1188 rozhodl zúčastnit i Hroznata. V dubnu 1191 byl od křížové výpravy spolu s dalšími šlechtici papežem dispensován. Náhradou slíbil založit klášter. Na přelomu století Hroznata vstoupil do tepelské kanonie a stal se členem řádu. Řádové roucho přijal přímo z rukou papeže Innoncence III. Jako zakladatel kláštera byl i nadále správcem klášterního majetku.

  1. Otevírací doba a vstupné
  2. Klášter premonstrátů Teplá | Karlovy Vary
  3. Klášter premonstrátů tesla motors
  4. Klášter premonstrátů Teplá | Spa hotel IRIS**** Karlovy Vary

Otevírací doba a vstupné

Tady jsem: Úvod > Zajímavosti v regionu > Památky a zajímavosti > Církevní památky > Klášter premonstrátů v Teplé Kategorie: Církevní památky region: 41 a více km od Františkových Lázní | Město: Teplá Klášterní areál v Teplé je jedním z nejvýznamnějších v České republice. Byl založen ve 12. století a sloužil premonstrátům celá staletí až do konce II. světové války. V roce 1950 byl stejně jako další kláštery v Československu uzavřen a sloužil 28 let jako kasárna. Pouze kostel a knihovna byly od roku 1958 zpřístupněny veřejnosti. Po odchodu armády ale budovy dále chátraly. Teprve v roce 1990 byl klášter, těžce poškozený mnohaletým zanedbáváním, navrácen premonstrátům. Od té doby probíhá postupná rekonstrukce celého areálu. V klášteře se kromě pravidelných bohoslužeb konají koncerty a výstavy. Nejvýznamnější stavbou v areálu je kostel Zvěstování Panny Marie postavený v letech 1193 - 1232. Klášterní areál dále zahrnuje barokní konvent, gotický presbytář klášterního kostela s románskou kaplí, unikátní klášterní knihovnu, která je se svými 100.

Projekt s celkovým rozpočtem 497 017 009 Kč byl v převážné většině financován z prostředků Integrovaného operačního programu Evropské unie, v menší míře z rozpočtu České republiky a Kanonie premonstrátů Teplá. Administrativou celého projektu byla pověřena společnost BOLID M s. r. o. se sídlem Voršilská 2085/3, Praha 1, která zároveň byla jedním z nejvýznamnějších aktérů při tvorbě jeho koncepce. Architektonický návrh a projektovou část zajišťovala společnost AED project, a. se sídlem Pod Radnicí 1235/2A, Praha 5. Vlastní stavební realizaci zajišťovala společnost Starkon Jihlava CZ a. s., se sídlem Úzká 1, Jihlava. Klíčovým problémem obnovy bylo klimatické a statické zajištění stavby. Barokní štolový systém, který dříve spojoval funkci kanalizační s odvodňovací, byl důkladně prozkoumán a doplněn moderními technologiemi, které mají podpořit jeho fungování. Jde například o vytvoření větraných dutin pod povrchem podlah nebo obnovu jílové izolace, která vedla okolo budovy již v minulosti. Při zajišťování praskajících kleneb byla využita zcela nová technologie vyvíjená Fakultou stavební ČVUT v Praze.

Klášter premonstrátů Teplá | Karlovy Vary

Zdroj: Použité fotografie pocházejí z webu - databanky fotografií Karlovarského kraje.

klášter premonstrátů tesla model

Klášter premonstrátů tesla motors

Typ výletu: Autem Co je cestou: Geocaching Vzdálenost od Varů: 46 km Na řece Teplé, v Tepelské vrchovině na západě Čech leží nedaleko Mariánských Lázní město a klášter Teplá. Proslulý premonstrátský klášter založil v roce 1193 český velmož blahoslavený Hroznata, aby do něj vzápětí povolal premonstrátské řeholníky z pražského Strahova. Jeho ostatky jsou uloženy v severní kapli. Na přelomu 17. a 18. století byl klášter skvěle barokně přestavěn K. Dienzenhoferem. Poslední období rozkvětu zažil klášter na přelomu 19. a 20. století, kdy byla vybudována nová knihovna a muzeum spolu s parkem. Hospodářsky klášter podlomila pozemková reforma po vzniku Československa a nacistická okupace. V roce 1990 se do kláštera vrátili premonstráti a dochází k postupné obnově. Klášterní knihovna obsahuje 100 000 svazků a patří k nejstarším a nejvýznamnějším historickým knihovnám v České republice. Jsou zde vzácné rukopisy, 45 středověkých kodexů, prvotisky, paleotypy a staré listiny, hlavně teologické, ale i z vědních oborů ve všech světových jazycích.

Projekty Ocenění Lokalita ČR Objem 500 000 000 CZK Plocha 6 500 m 2 Typologie Ostatní Chronologie 2015 Vztah k projektu Kompletní zpracování projektové dokumentace ve všech stupních. Autoři projektu AED project, a. s. Investor Kanonie premonstrátů Teplá Titul Stavba roku 2016 Karlovarského kraje Cena Inženýrské komory 2016 Další projekty Nový pavilon FZÚ 2021 Praha 8 Přestavba objektu bývalé menzy Koleje 17. listopadu FHS UK 2020 Villa Praha 2018 Praha Bubenská 1 Praha 7 Residence Zámecký Dvůr, Brandýs nad Labem 2019 Manifesto Market Smíchov Praha 5 A dalších 148 projektů Prohlédnout

Klášter premonstrátů Teplá | Spa hotel IRIS**** Karlovy Vary

  1. Vzorová obnova NKP Klášter premonstrátů Teplá | Stavby Karlovarského kraje
  2. Truhlík na zábradlí
  3. Těhotenský test benu mesa
  4. Klášter premonstrátů Teplá - Národní památkový ústav
  5. Klášter premonstrátů Teplá, vzorová obnova NKP | AED project

Na jedné z kontrolních cest po hranicích panství byl zajat loupeživými rytíři a za jeho propuštění požadovali výkupné. Hroznata však nedovolil opatovi kláštera výkupné zaplatit. Ve vězení 14. července 1217 zemřel. Tradiční úcta k Hroznatovi byla posílena jeho blahořečením 16. září 1897. Svátek blahoslaveného Hroznaty je dodnes slaven 14. července. V září roku 2004 byl zahájen jeho kanonizační proces. V roce 1232 klášterní kostel slavnostně vysvětil pražský biskup. První mši byl přítomen i český král Václav I. Vzkvétající klášter byl v roce 1380 vylidněn morem a poté se v kraji od roku 1381 usidlovali němečtí kolonisté. Za husitských válek byl klášter uchráněn plenění a díky politice opata Zikmunda Hausmanna (1458 - 1506) prožíval dobu rozkvětu.

Největší sochy oltáře znázorňují sv. Norberta, zakladatele řádu a sv. Augustina, jehož řádová pravidla (řeholi svatého Augustina) sv. Norbert pro premonstráty převzal. V kostele jsou dvoje varhany, vzdálené od sebe asi 40 metrů a musí to být výjimečný zážitek slyšet mistry varhaníky hrát na oboje společně. Program koncertů najdete na internetových stránkách kláštera. Hroznatův hrob popisuje F. B. Mikovec ve svém díle Starožitnosti a Památky země České, vydaném v roce 1860: " V presbyteriu nachází se hrob Hroznatův, jenž druhdy obehnán byl mříží, na které stála stříbrná soška zakladatele kláštera; nyní jej naznačuje pouze červený koberec. Pod mramorovou dlažbou leží Hroznata v kamenné rakvi, která dle podání klášterního nebyla ještě nikdy otevřena, a vedle něho odpočívají ostatky jeho sestry Vojslavy. Druhdy stávaly na hrobě Hroznatově sličná lampa… pak stará, velmi pěkně pracovaná mísa, o které se povídá, že při stavění kláštera kladl do ní Hroznata každou sobotu dělníkům jejich mzdu, z čehož si pak každý z nich vzal pokaždé spravedlivě právě tolik, co byl poctivě vydělal.
klášter premonstrátů teplá

Dnes zde sídlí kulturně vzdělávací centrum Kanonie premonstrátů Teplá - středisko Hroznatova akademie s širokou škálou působnosti od poznávacích prohlídek seznamujících veřejnost s životem barokních premonstrátů, přes výukové programy pro školáky, až po pravidelné výtvarné kroužky a jednorázové workshopy. Pro ty je využito několik výtvarných sálů, které vznikly v suterénu budovy, i studovny a pracovny v prvním patře. Centrum disponuje perfektně vybavenou keramickou dílnou, grafickou pracovnou, menším divadelním sálem, či nahrávacím studiem. Hlasování bylo ukončeno. Vzorová obnova NKP Klášter premonstrátů Teplá Počet hlasů: 691 Spojte se s námi na facebooku:

  1. Dámská souprava nike
  2. Knihy o vesmíru youtube
  3. Dřevo trust novy jicin film
  4. Teorie o vzniku života na zemi 2
  5. Servis notebooků plzeň
  6. Skládací židle kempingová
  7. Sada bavlnek na vyšívání
  8. Karamelizovaná červená cibule