Bezpečnostní Osobní Kód Občanského Průkazu

kolik-členů-má-poslanecká-sněmovna Sunday, 7 August 2022
Zatím to ale vypadá, že ještě dlouho bezpečnostní osobní kód nebude v praxi potřeba. Nikdo neví, kdy by se v Česku mohlo s elektronickým úřadováním vlastně začít. "Plně rozvinout elektronizaci veřejné správy bude možné ve chvíli, kdy na to budou dostatečné ekonomické možnosti, " říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Elektronické občanky mají dvě podoby. Ta obyčejná je zdarma, ta s čipem za příplatek 500 korun. O druhou verzi ale nemají lidé skoro vůbec zájem. Původní záměr, že by si na ni díky čipu mohl nahrát třeba řidičský průkaz nebo předplatné na MHD, se totiž také nepovedlo uvést do života. Celkem v České republice vydaly úřady přes čtyři miliony elektronických občanek, stát za ně zaplatil celkem skoro půl miliardy korun. Eva Rajlichová
  1. Praha
  2. Online
  3. Formulář
  4. Jak aktivovat eObčanku: návod a vysvětlení bezpečnostních kódů – Živě.cz
  5. Ostrava

Praha

Podle Šabatové "elektronické" občanské průkazy předběhly dobu, protože elektronizace veřejné správy je stále v nedohlednu. "Proč by si lidé měli pamatovat číslo, které nepoužívají? Pokud ho nepoužívají, jak vůbec zjistí, že ho zapomněli? Proč by si zapomenuté číslo za 100 Kč odblokovávali, když jim stejně k ničemu není? " uvedla Šabatová. Doplnila, že zejména pro seniory může být taková situace velmi stresující a může budit dojem svévole státu. Právě v rámci podnětu jednoho z nich se podle Hrazdílkové na BOK ombudsmanka zaměřila. Ministerstvo vnitra, pod které agenda občanských průkazů spadá, si nechalo dotazy redakce k problematice zaslat e-mailem, dosud však nereagovalo. Pamatujete si bezpečnostní kód, který jste si zvolili při přebírání občanského průkazu? Hlasování skončilo Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 12. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA Číselný čtyř- až desetimístný kód si každý občan musí zvolit při podání žádosti o nový průkaz. "Při převzetí občanského průkazu si občan zvolí bezpečnostní osobní kód, který slouží k autentizaci při elektronické identifikaci držitele občanského průkazu při komunikaci s informačními systémy veřejné správy, " vysvětluje účel kódu ministerstvo vnitra na svém webu. BOK tedy měl lidem zjednodušit jednání s úřady, prozatím ale nefunguje. Na případ upozornila v tiskové zprávě mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Novela zákona o občanských průkazech, která kód zavedla ( psali jsme již dříve), předpokládala, že lidé budou BOK využívat při samoobslužném přihlašování na úřadech. Některé úřední záležitosti by si tak mohli vyřizovat lidé sami. Zadáním kódu by se načetly údaje o občanovi, takže by je nebylo nutné vypisovat a ověřovat z průkazu. Po pěti letech účinnosti novely však použijí občané BOK jen při vyzvednutí nového občanského průkazu, dál jim není k ničemu.

Online

  1. Pohybové pohádky předškoláků
  2. Oboustranné stříbrné náušnice - BRUNOshop.cz
  3. Znáte kód své občanky? Musíte! Ombudsmanka ale protestuje | TN.cz
  4. Pepřovník černý | Bylinkaření.cz
  5. Region opavsko smuteční oznámení
  6. Garmisch - Partenkirchen - lyžování
  7. Eliptical MASTER E65 Ergometr - 2. jakost - sestavený | MASTERSPORT.CZ | Výrobce MASTER
  8. Co značí bakterie v moči - Diskuze - eMimino.cz
bezpečnostní osobní kód občanského průkazu formulář

Formulář

bezpečnostní osobní kód občanského průkazu online

"Proč by si lidé měli pamatovat číslo, které nepoužívají? Pokud ho nepoužívají, jak vůbec zjistí, že ho zapomněli? Proč by si zapomenuté číslo za 100 Kč odblokovávali, když jim stejně k ničemu není? " argumentovala Šabatová. Doplnila, že zejména pro seniory může být taková situace velmi stresující a může budit dojem svévole státu. Elektronické občanské průkazy mají dvě podoby. Obyčejný se vydává zdarma, s kontaktním čipem navíc za příplatek 500 korun. V roce 2015 vydaly úřady v Česku přes 1, 7 milionu běžných občanských průkazů a přes 3300 občanských průkazů s čipem. Diskuse Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

Jak aktivovat eObčanku: návod a vysvětlení bezpečnostních kódů – Živě.cz

Po pěti letech účinnosti novely zákona použijí občané bezpečnostní osobní kód (BOK) jen jednou – při vyzvednutí nového občanského průkazu. A pokud ho zapomenou, za odblokování zaplatí správní poplatek 100 Kč, což postrádá logiku. Na tuto absurditu dnes upozornila veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Číselný čtyř- až desetimístný kód si musí zvolit každý občan při podání žádosti o nový průkaz, povinnost pamatovat si jej navíc platí od 1. ledna 2012. Předpokládalo se totiž původně, že ho lidé budou používat při samoobslužném přihlašování na úřadech. Zadáním kódu by se načetly identifikační údaje, takže by již nebylo třeba je vypisovat a ověřovat z průkazu. Šabatová míní, že povinnost pamatovat si tento kód je zbytečnost, lidem totiž stále není k ničemu. Elektronické občanské průkazy zjevně podle ní předběhly dobu, protože elektronizace veřejné správy je stále v nedohlednu. "Proč by si lidé měli pamatovat číslo, které nepoužívají? Pokud ho nepoužívají, jak vůbec zjistí, že ho zapomněli?

Ostrava

Některé úřední záležitosti by si tak mohli vyřizovat lidé sami. Zadáním kódu by se načetly údaje o občanovi, takže by je nebylo nutné vypisovat a ověřovat z průkazu. Po pěti letech účinnosti novely však použijí občané BOK jen při vyzvednutí nového občanského průkazu, dál jim není k ničemu. Podle Šabatové "elektronické" občanské průkazy předběhly dobu, protože elektronizace veřejné správy je stále v nedohlednu. "Proč by si lidé měli pamatovat číslo, které nepoužívají? Pokud ho nepoužívají, jak vůbec zjistí, že ho zapomněli? Proč by si zapomenuté číslo za 100 Kč odblokovávali, když jim stejně k ničemu není? " řekla Šabatová MF Dnes. Doplnila, že zejména pro seniory může být taková situace velmi stresující a může budit dojem svévole státu. / gar

Ještě před tím, než začnete v eObčance (elektronickém občanském průkazu) používat elektronické funkce, musíte její čip aktivovat a nastavit několik bezpečnostních kódů. Bez aktivace se průkaz chová, jakoby v něm žádný čip nebyl. Elektronickou cestou z něj nelze vyčíst žádné údaje. Aktivaci čipu není možné provést z domu jako třeba u aktivace platebních karet. Existují dvě možnosti: Aktivace hned při převzetí průkazu Později na jakémkoli úřadu, který vydává osobní doklady Bezpečnostní kódy eObčanky Při aktivaci průkazu si zvolíte dva číselné bezpečnostní kódy s délkou 4 až 10 číslic: Identifikační osobní kód (IOK) Deblokační osobní kód (DOK) Kód IOK je totéž jako PIN u platební karty. Budete ho zadávat pokaždé, když budete chtít využít elektronické funkce eObčanky. Kód DOK je pak obdoba PUKu u mobilních telefonů, slouží pro odblokování třikrát chybně zadaného PINu... tedy kódu IOK. Co kdybychom tomu rovnou říkali srozumitelně PIN? Po deseti neúspěšných pokusech o odblokování pomocí kódu DOK budete muset zajít odemknout svoji eObčanku na úřad.