Polednice Báseň Text — Karel Jaromír Erben - Polednice (Kytice) (6) | Čtenářský Deník | Český-Jazyk.Cz Aneb Studentský Underground

pléd-přes-ramena Sunday, 7 August 2022

Krátká báseň nám ukazuje příběh unáhleného jednání matky ke svému dítěti, která sice jedná v rozčilení, ale krutý trest ji nemine. OBSAH: Dítě v síni pláče a matka svou ratolest okřikne, aby bylo dítko chvíli ticho. Žena potřebuje uvařit oběd pro svého muže, jenž má kolem poledne přijít domů z práce. Snaží se dítě zabavit hračkami, které mu položí do náruče. Dítě je však nechce, a tak mu matka pohrozí zlou Polednicí. V ten moment se v místnosti zjeví tmavá postava Polednice, která se pomalu sune k dítěti. Matka ji prosí, ať jí dítě nebere, že jednala unáhleně. Polednice se však nedá odradit. V tu chvíli zvon odbije poledne, otec vchází do světnice, kde najde matku v mdlobách, avšak dítě v jejím náručí je mrtvé udušením. HLAVNÍ POSTAVA: žena - své dítě miluje, avšak z rozčilení na něj přivolá smrt; nakonec jej plná strachu zadusí v náručí POZNÁMKA: Text celé balady Polednice si můžete přečíst v naší čítance.

Domovnice – parodie na Polednici K. J. Erbena | Derby

  • Polednice báseň text editor
  • Polednice báseň text now
  • Domovnice – parodie na Polednici K. J. Erbena | Derby

Polednice ( K.J. Erben [ Parodie ] )// 3x verze | Vtipné básničky pro zasmání | PatrikPVChill2 - PeopleLovePeople.com

Od té doby dnes a denně, jak poledne udeří. Malá bledá neprodleně, narve se mi do dveří. Vypije mi slivovici. Vypije i petrolej. Proto nikdy Polednici, na dítě si nevolej! 3) U tabule díte stálo, s plna hrdla mlčelo. Bodejž bys jen trochu málo z učebnice vědělo! Poledne v tom okamžení, bude konec hodiny, a ty jako zaražený neznáš příklad jediný! A zas do hrozného křiku- " i bodejž tě sršeň sám - že na tebe, nezbedníku, ředitele zavolám! " "Pojď si pro něj, řediteli, pojď, vem si ho, zlostníka! " A teď všichni uviděli, jak kdos dveře odmyká. Dlouhé nohy, dlouhé ruce, černý vous - jak velitel, vchází do dveří tak prudce. Je to sám pan ředitel! Ke stolu se plíží tiše, pan ředitel jako stín, hloupí žáček sotva dýše- bojí se, co bude s ním. Už vztahuje k němu ruku, už je konec dětským hrám. Teď dostaneš hloupí kluku, pětku velkou jako trám. Tu slyš! Jedna, druhá, třetí, zvonec konec udeří. Že školy ven děti letí, nikdo tomu nevěří. V mdlobách matka doma leží, na ňadrech má žákovskou, táta ke klukovi běží, by ho ztrestal rákoskou.

Poeta.cz: Paroubek-POLEDNICE

Message

.html

polednice báseň text link polednice báseň text now polednice báseň text generator